‘ASMR-meisje van 13 verdient 1000 dollar per dag met video’s’

13 februari 2019

21:19

De 13-jarige Makenna Kelly heeft 1,3 miljoen abonnees op haar niet geheel onomstreden YouTube-kanaal met ASMR-video’s. Daar verdient ze naar schatting duizend dollar per dag mee.

Makenna Kelly’s claim to fame was een video die ze in juni vorig jaar plaatste. In de video is te zien (en te beluisteren) hoe Kelly, afkomstig uit de Amerikaanse staat Colorado, ruim een kwartier lang van een honingraat eet.

Het is een zogeheten ASMR-video. Deze filmpjes met gefluister, gekauw, geknisper of getik geven sommige mensen een tintelend gevoel en vormen daarmee een populaire niche op YouTube. “Ik probeerde het gewoon omdat ik dacht dat het goed zou zijn voor mijn kanaal”, verklaart Kelly tegenover Wired UK.

Tikken op een tv

De video bleek een succes. De video is meer dan 10 miljoen keer bekeken. Het succes inspireerde Kelly om meer ASMR-video’s op te nemen: afgelopen zomer maakte ze er maar liefst vijftig. Ze kreeg daarvoor verzoeken binnen van kijkers die via PayPal vijftig dollar neertelden voor een video van tien minuten.

“Mensen vroegen om gekke dingen”, vertelt Kelly aan Wired UK, “zoals op een tv tikken of met een draad spelen.” In een recente video ‘eet’ Kelly een Gucci-schoen.

Ongepaste berichten

Inmiddels heeft ze ruim 1,3 miljoen abonnees op haar YouTube-kanaal. Volgens SocialBlade kan het 13-jarige meisje daarmee zo’n duizend dollar per dag verdienen, schrijft Business Insider.

Het duurde even voordat de moeder van Kelly uitvond wat voor lucratieve hobby haar dochter had. Inmiddels mag Kelly niet meer zelf kijken wat voor verzoeken ze binnenkrijgt per e-mail. Niet zo gek: haar moeder onderschepte al enkele ‘ongepaste’ berichten.

Video verwijderd

Ondanks de betrokkenheid van haar moeder roepen sommige video’s van Kelly nog altijd de nodige vragen op. Zoals het filmpje waarin de 13-jarige zich heeft uitgedost als politieagente, een nummer van de Pussycat Dolls zingt en praat over Tinder-dates. Menige kijker vond de video seksueel getint.

Nadat Wired UK YouTube op de betreffende video wees, besloot de site het filmpje te verwijderen. In een reactie erkent een woordvoerder dat de videosite “een verantwoordelijkheid heeft om jonge makers te beschermen”. 

Waarom geven ASMR-video’s je een tintelend gevoel?

 

Read More