Rechter verwerpt zaak van boze gamer die niet mocht chatten

28 januari 2020

11:09

De maker van de online game Runescape stond in zijn recht toen het een speler de mond snoerde. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald.

De zaak werd aangespannen door Amro Elansari, die zijn Runescape-speelsessies livestreamt voor kijkers. Elansari zou meer dan tweeduizend uur in het spel hebben gestoken.

Ontwikkelaar Jagex ontnam Elansari afgelopen jaar de mogelijkheid om met andere spelers te chatten. De aanklager zegt dat dit “zonder waarschuwing of mededeling gebeurde”.

Vrijheid van meningsuiting

Elansari is er van overtuigd dat zijn vrijheid van meningsuiting hiermee wordt onderdrukt. De speler stelt bovendien dat hij wordt gediscrimineerd, omdat andere gamers wel met elkaar mogen chatten.

De zaak werd in juli 2019 al eens door de rechter afgewezen. Die stelde toen dat “de vrijheid van meningsuiting nageleefd moet worden door overheidsinstantie, niet door bedrijven”.

Hoger beroep

De gamer ging in beroep, maar ook de hogere rechter ziet geen heil in de zaak. Omdat de aanklager wel gewoon mocht blijven spelen, zou het onmogelijk zijn om te bewijzen dat hier sprake is van discriminatie.

Eind vorig jaar diende de man een aanklacht in tegen Tinder, omdat hij zich opgelicht voelde door de datingapp. Deze vraagt je namelijk om te betalen als je wil zien wie je leuk vindt. Ook die zaak werd door de rechter verworpen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Basketbalgame NBA 2K20 toont eerbetoon aan Kobe Bryant

Kijk ook: de AirPods Pro na 3 maanden

 

Read More